USAvASUt

QSI dekóderek és Roco Multimaus

Ez az a DCC vezérlő ami könnyen, gyorsan elérhető, a célnak tökéletesen megfelel és az ár érték arány figyelembevételével talán a leginkább elterjedt is a környéken. A nagyjából jól elkülöníthető kontinentális határok miatt aztán a szinte csak Európában elterjedt vezérlő és a másik oldalon lévő dekóder nem biztos, hogy elsőre jól kijön egymással. Ha tehát egy  QSI dekóderes mozdonyt szeretnénk programozni a Roco Multimaussal, akkor nagy valószínűség szerint elsőre “ERR 1” hibaüzenetet kapunk. Gyakorlatilag a mozdony címét sem lehet változtatni.

Az amerikai modellek jórészt MRC, DigiTraxx/SoundTraxx, vagy Quantum (QSI) dekóderrel szerelt, az ESU nem terjedt el széles körben a modellgyártók között, habár néha előfordul.

A probléma forrása abban áll, hogy a Multimaus túl gyors, vagy a Quantum dekóder túl lassú, ez már nézőpont kérdése. Tehát a Multimausnál, valamint a Roco mérnökeitől kapott információ szerint a Lenz-nél is, fennáll az a probléma, hogy nem tudjuk az alap kiépítés szerint programozni a Quantum dekódereket, ezért szükség van egy ellenállásra a booster és az egyik sínszál közé és máris részben orvosoltuk a problémát. Részben, mert így viszont nem megy a mozdony normál üzemben.

Tehát, vagy építünk egy külön programozó sínt és egy ellenállást kötünk a bemeneti sínszálra, de ezt csak programozásra használjuk, vagy készítünk egy “programozó kapcsolót”, amit az éles pályán használhatunk,  és egyszerűen átváltunk ha szükség van rá.  Akár egy LED is mutathatja melyik státuszban vagyunk éppen, így “on-the-track” tudjuk programozni a modellünket és van visszajelzésünk melyik módban vagyunk.
A  Multimaus leírásában a gyár NMRA kompatibilisnek definiálja a vezérlőt, viszont mégsem akart működni a programozás, így elkezdtem levelezni velük és megszületett a megoldás:

Kapcsolási rajz az on-track QSI dekóder programozáshoz, Multimaus DCC vezérlő használatával. Mivel nem volt itthon 10 ohmos ellenállás, ezért kipróbáltam egy 40 ohmossal, amivel ugyanúgy működött. A LED-ek csupán visszajelzésként vannak beépítve, de nem szükségesek.

Ha első szériás Multimausunk van, ami csak gyártási időt jelent (sajnos nem tudom pontosan mikori dátumig, talán kb. 2007 előttig), akkor kérni kell egy gyári software-s frissítést, tehát visszaküldhetjük a Multimaust egy update-re, plusz bekötni az ellenállást és minden tökéletes lesz. A későbbi Multimaus-t már a frissített software-vel szállították, akkor csak a programozáshoz szükséges ellenállást kell bekötni.

Érdekes módon a 4 funkciós régi Roco Mausnál ez a hiba nem jelentkezett. Viszont az a 4 funkció már nem elég.

Viszont ha már a Roco-nál maradunk és mindezt végig csináltuk, akkor a QSI dekóderekkel többé nem lehet problémánk. A programozásuk viszonylagosan egy sémára épül. A mozdonyok mellett mindig találunk egy leírást a CV beállításokról. Aki jobban bele akar mélyülni, letölthető egy kb. 300 oldalas manuál, ahol mindent megtalálható, ha a bitek utolsó bugyrait keressük.  (www.qsisolutions.com)

Újabban már 28 hangfunkció kezd elterjedni az amerikai modelleknél, mivel az NMRA nem olyan rég megtört a gyártók nyomása alatt, így a szabvány módosult, viszont 20 fölé még csak az extra-extra funkciók kerültek, így annyira azért nem zavaró a hiányuk. Habár az MTH Big boy, ami 28 hangfunkciós, a gyári beállítások visszaállítása (reset) az F21-es kapcsoló alatt van…

Lehet, hogy elriasztat minket a Roco használata amerikai modellekkel, az alternatív megoldás, ha más gyártó DCC termékeit választjuk. Nagyon pozitív, hogy a Roco segített a probléma megoldásában, így egy kis szereléssel mégis tudjuk használni a Roco csomagunkat az amerikai modellekkel.

Forrás:
www.roco.cc
www.nmra.com
www.qsisolutions.com