USAvASUt

Project: Bridge I.

Az ötlet már akkor megfogalmazódott, amikor megrendeltem az MTH Big Boy-t. Azért az mégsem járja, hogy egy dobozban pihenjen egy ilyen mozdony.

A Precision Craft réz Big Boyához adott egy hidat, ahol a mozdony kerekei csapágyakon ültek, így a lehetett álló helyzetben futtatni a mozdonyt. Valami hasonlóra gondoltam én is. A szerkezet nem is lehetett más, mint a jellegzetes amerikai ácsolt fa híd. Eredetileg a sínszálakat egy rézrúdra erősített csapágysor szakította volna meg a Big Boy kerék elrendezésének megfelelően.

Ezzel párhuzamosan keresgettem megoldásokat többfunkciós mozdony tesztelő beszerzésére. Mivel nincs akkora helyem, hogy egy szép nagy terepasztalom legyen, az meg sokszor macerás, hogy a parkettára fektessem a dilikört, logikus döntés egy ilyen mozdony futtató. Találtam többféle megoldást 80-200 eurós árkategóriában. Az olcsóbb nem volt alkalmas az ilyen nagy gőzösökhöz, ami tetszett az már túl sokba került, ahhoz képest, hogy nem adott teljes körű megoldást.

Idővel aztán a két ötlet egyesült és létrejött egy makett híd terve, amire bármilyen mozdonyt fel tudok rakni és működtetni.

Tanulmányoztam az ilyen jellegű megoldásokat és előálltam a sajátommal. A lényeg a modularitás volt, hogy bármilyen mozdonyt rátehessek, aztán nézzen úgy ki, hogy elsőre ne valami otromba szerkezetnek tűnjön, inkább egy dioráma hatását keltse.

YouTube Preview Image

folyt. köv!